Project voortgezet onderwijs / middelbare school
25 april 2018 
1 min. leestijd

Project voortgezet onderwijs / middelbare school

Sinds januari 2018 zijn Sebastian en ik bezig met het โ€˜Project VO / middelbare schoolโ€™. Eerder is het plan van aanpak gecommuniceerd en het leek mij leuk om hier eens een update over te geven.

Woensdag: projectdag middelbare school

Zo goed als iedere woensdag zitten wij in het kantoor hard te werken. Wat doen we dan zoal? We zijn afgelopen periode vooral bezig geweest met het doorspitten van bestaande schoolplannen van andere democratische middelbare scholen. Deze plannen zorgen voor inspiratie en geven een helder voorbeeld van verschillende werkwijzen op andere middelbare scholen. Deze input nemen wij mee bij het schrijven van het eigen schoolplan. Daarnaast zijn we diep in de criteria van de inspectie gedoken en verwerken we deze in ons schoolplan, zodat het een mooi, kloppend geheel wordt.

Veldwerk

We hebben natuurlijk ook veldwerk verricht en zijn op bezoek geweest bij enkele democratische middelbare scholen. We merken dat een kijk in de praktijk nemen, het enthousiasme vergroot om ook bij Vivere het middelbare onderwijs zo snel mogelijk te realiseren. Het is fantastisch om te zien hoe studenten van het voortgezet onderwijs al lijken te weten wie ze zijn, wat ze kunnen en hun talenten aan het ontdekken zijn.
Leuk om te vertellen is dat we ook in contact gekomen zijn met Amit Lavi. Een ervaren kracht in het democratisch onderwijs afkomstig uit Israรซl. Wij konden bij hem terecht met onze vragen en hij is zelfs een kijkje komen nemen in onze school. Hij was erg te spreken over de sfeer en organisatie bij Vivere!

Onze droomschool

Afgelopen periode heeft ons optimistisch gestemd in het realiseren van het voortgezet onderwijs bij Vivere. Zo zijn we erachter gekomen dat als we studenten hebben en een team van docenten dat inzetbaar is, we in feite eigenlijk onze deuren al zouden kunnen openen. We willen goed van start gaan en streven we naar een droomschool voor onze studenten. Daarom willen we niks overhaasten en genoeg tijd besteden aan de opbouw. Wel zijn we aan het kijken of we wellicht de streefdatum van 1 januari 2019 kunnen vervroegen naar eerder. Ik hoop hier in de volgende update een duidelijkere uitspraak over te doen.

Werk aan de winkel!

Komende fase gaan we aan de volgende punten werken:

  • Netwerk in beeld brengen
  • Wervingsavonden voor docenten
  • Brainstorm met studenten
  • Uitwerken van het schoolplan en mogelijk inspectie uitnodigen
  • Businessmodel verder uitwerken
  • Bezoeken van relevante informatiebijeenkomsten

Dennis de Wit
25 april 2018

Over de schrijver
Vivere is opgericht in 2016 door de zussen Mariska en Barbara van den Bosch. Vanuit de wens voor toekomstbestendig, inspirerend onderwijs voor de kinderen van Mariska en de gezamenlijke wens om het onderwijs in Nederland te veranderen zijn zij met zes kinderen en twee leerkrachten gestart in de vleugel van een oud verzorgingshuis in Rotterdam-Zuid. Inmiddels is Vivere drie verhuizingen verder en genieten dagelijks ruim 100 kinderen van democratisch onderwijs op een eigen locatie.
Reactie plaatsen