Career-week bij het voortgezet onderwijs
19 april 2022 
in Nieuws
4 min. leestijd

Career-week bij het voortgezet onderwijs

Bij het voortgezet onderwijs hadden we Career-week, daarin gingen we kijken bij verschillende beroepen. Hier lees je hoe het ging.

Kijkje op de manage

De eerste dag stapten we in de auto om naar manege High Flow Stud in Rhoon te gaan. Daar aangekomen vertelde een paardrijinstructrice over haar beroep. Zo vertelde ze bijvoorbeeld dat haar ouders wilden dat ze in een hoger beroep zou gaan werken, zoals dokter. Zij wilde dat niet. Ook vertelde ze dat ze het meest geleerd heeft van cursussen die ze moet volgen om up-to-date te blijven, maar ook van stage lopen. Op haar stage vertelde ze dat er vaak mensen waren die de vervelende klusjes niet wilden doen, zoals de stal uitmesten. Zij deed het wel, waardoor ze bekend stond als het hardwerkende meisje. Na haar verhaal mochten we gaan paardrijden. Ze vertelde hoe we op moesten stijgen en de teugels vast moesten houden, daarna liepen we naar buiten en hadden we een buitenrit.


Advocaat 

Een andere keer kwam er een advocaat naar onze school. Hij vertelde over zijn opleiding. Hij had eerst het vwo gedaan, daarna deed hij de universiteit studie rechten. Toen werd hij advocaat. Eerst moet je wel een paar jaar stage doen, voordat je mag gaan werken. Rechten is opgebouwd uit privaat en publiek. Hij was gespecialiseerd in zaken tussen werkgevers en werknemers die in de categorie privaat valt. De meeste zaken komen niet zo ver dat hij naar de rechter moet gaan. Hij doet vooral telefoontjes en gesprekken. Hij vertelde over een beroemde zaak: “Een stewardess was het vliegtuig aan het opruimen. Toen vond ze een open zakje pinda’s. Ze pakte er eentje, want ze had honger en de eigenaar had het achtergelaten. Ze werd op staande voet ontslagen, omdat het onder stelen valt. Zij vond het onterecht en spande een zaak aan. Uiteindelijk verloor ze.”


Restaurant en Rotterdam Discovery

Deze keer zijn we met het openbaar vervoer naar het restaurant in het Schielandshuis gegaan. Daar wachtte de eigenaar ons op. Hij vertelde dat hij had geleerd voor de detailmarkt, alleen werd hij via zijn baantje in de pizzatent eigenaar van een restaurant. Het restaurant was rond de coronatijd ontstaan. Ze hadden nog geen naamsbekendheid dus moesten ze andere manieren vinden om het restaurant draaiend te houden. Na zijn verhaal kregen we een rondleiding. Toen gingen we naar Rotterdam Discovery en kregen we de geschiedenis van Rotterdam te zien.


Art-Design

Ook kwam er iemand van het bedrijf Over Morgen vertellen over haar werk. Ze vertelde dat ze na de middelbare een kunstschool had gedaan en uiteindelijk kwam ze uit bij het bedrijf Over Morgen. Het bedrijf wil een omgeving creëren waarbij het beter voor de natuur en mens is. Zij zorgt daarbij dat het bericht dat ze willen verspreiden overkomt in beelden. Dan moet je zorgen dat het er overzichtelijk, maar ook aantrekkelijk uitziet.


De kindertelefoon

Deze dag kwam er een mevrouw langs die bij de kindertelefoon had gewerkt. Je hebt geen opleiding nodig om daar te werken. Wel moet je bij de kindertelefoon een cursus volgen. Ook moet je boven de 18 jaar zijn om daar te mogen werken. Na de cursus mag je samenwerken met een toegewezen begeleider, die helpt je dan als je het even niet weet. Bij de kindertelefoon gaat het er vooral over dat je naar de mensen luistert, dat hebben ze het meeste nodig.


Thrillerschrijver 

Een andere dag vertelde iemand over haar beroep als schrijver. Hoe gaat dat nou? Hoe komt een schrijver aan ideeën? Zij krijgt meestal ideeën voor haar boeken door te wandelen. Als ze een onderwerp heeft begint ze meestal aan het einde van het boek en daarna gaat ze belangrijke stukken schrijven. Pas aan het einde zorgt ze dat de stukken vloeiend overlopen. Dan laat ze het boek lezen aan bijvoorbeeld familie en personeel van de uitgever en worden er spellingsfouten en onduidelijkheden uitgehaald. Die moet ze binnen een bepaalde tijd verwerken en dan wordt hij nog een keer gelezen. Ook moeten ze een kaft kiezen. Daarna kan het boek gedrukt en uitgegeven worden. Ze doet tussen de drie maanden en vijf jaar over een boek schrijven. Als je schrijver wilt worden gaf ze als tip: heel veel lezen. Ook moet je veel schrijven. Hou er ook rekening mee dat boeken afgekeurd kunnen worden, dan moet je niet opgeven. Zie het als een oefening.


Kinderopvang 

Ons laatste uitstapje was naar kinderopvang Eiland Marlyne. Met een busje werden we opgehaald van school. Aangekomen vertelde een medewerker wat over de opvang. Kinderen kunnen elke week een locatie kiezen waar ze heen willen. Op elk van die plekken heb je andere activiteiten. Er zijn verschillende groepen, zodat je leeftijdsgenootjes om je heen hebt. Ze hebben een dagopvang, maar ook een bso. Daarna gaf hij een rondleiding. Als de kinderen iets doen dat niet mag, gaan de medewerkers op het niveau van het kind zitten en vragen ze dingen als: “Waarom doe je dit?” Ze doen niet aan belonen en straffen. Je weet namelijk nooit wat er daarvoor is gebeurd. Na de rondleiding werden we verdeeld over de groepjes kinderen en mochten we even kijken.

We hebben deze week heel veel geleerd over bepaalde beroepen, dingen die je normaal niet te weten zou komen. Je denkt bijvoorbeeld dat als je advocaat bent dat je in de rechtszaal moet staan, maar eigenlijk heb je meer gesprekken en telefoontjes. Dus zijn we zijn veel interessante dingen te weten gekomen!

Over de schrijver
Danousha en Evy-Roos zijn twee studenten die bij Vivere op het voortgezet onderwijs (VO) zitten. Zij schrijven regelmatig over zaken die op het VO spelen om zo onze website bezoekers op de hoogte te houden wat er zoal speelt. Daarnaast vinden Danousha en Evy-Roos het erg leuk om meerdere studenten op het VO te verwelkomen. Heb je dus vragen of reacties na aanleiding van dit blog? Laat het ons weten!