Dagmenu

Binnen het dagmenu wat Vivere aanbiedt proberen wij zoveel als mogelijk te werken met verse, pure en onbewerkte producten. Hieronder staan voorbeelden van wat wij dan zoal serveren:  

Drinken  

  1. water (eventueel op smaak gebracht met citroen, munt, fruit en op 2 momenten op de dag siroop*;  
  2. thee (warm, lauw en ijs*);  
  3. melk(producten).  

Lunch  

  1. vers gemaakte soep;  
  2. af en toe een warme maaltijd, bijvoorbeeld stamppot of pasta;  
  3. diverse soorten brood, rijstwafels, crackers, beschuit;  
  4. keuze uit divers hartig broodbeleg zoals avocado, humus, kaas, vleeswaren (ook halal), pindakaas; 
  5. keuze uit divers zoet beleg als jam*, appelstroop, kokosrasp; 
  6. eventueel een salade;  
  7. afwisselend (koud(e)) kip, vlees, vis of eieren;  
  8. zuivelproducten zoals bijvoorbeeld kwark of yoghurt; 
  9. havervlokken, kokosrasp, nootjes, zaadjes, pompoenpitten, rozijnen, superfoods; 

Snacks gedurende de dag  

  1. diverse soorten rauwe groente als komkommer, tomaatjes, paprika;  
  2. diverse soorten fruit; 
  3. afwisselend vers gemaakte groente / fruit smoothies;  
  4. diverse soorten kaas;  
  5. diverse soorten gedroogd fruit als dadels, vijgen, abrikozen;  
  6. vers gebakken koekjes*, muffins*, bananenbrood; 
  7. mueslirepen; 
  8. ijsjes*;  


* Vivere streeft ernaar een zo gezond mogelijk en gevarieerd dagmenu samen te stellen voor de studenten. In de huidige tijd zijn er echter veel opvattingen over wat nu precies gezond is, waarbij sommige theorieën ook nog eens haaks op elkaar staan. Bij een aantal etenswaren die wij aanbieden kan die discussie ook bestaan. Siroop is zo’n voorbeeld waarbij nadelige effecten van ongezonde suikers, tandbederf, etc. een veel voorkomende zorg is van ouders. Daar tegenover staan zorgen van ouders of kinderen wel voldoende drinken als er alleen (puur) water wordt aangeboden. Vivere probeert hierin constant de balans te vinden door bij een mogelijk minder gezonde keuze, alsnog een bewuste keuze te maken, door bijvoorbeeld siroop van Soof en ice thee van Clipper.


Warme maaltijd

Wij streven ernaar om af en toe een warme maaltijd aan te bieden tijdens de lunch. Uiteraard houden we daarbij waar mogelijk rekening met de dieetwensen van ouders en kinderen. 

Eigen eten en drinken

Het is ouders en studenten van Vivere niet toegestaan om eigen eten mee te nemen. 

Kamp en excursies

Wanneer de studenten op kamp en/of excursie gaan, gelden de regels van het voedselbeleid niet. Dan krijgen de kampkring en de excursiekring de vrijheid om zelf dagmenu’s samen te stellen, binnen het kader dat gezond en ongezond aanbod in balans moet zijn.  

Over de schrijver
Barbara is moeder van twee kinderen, Dexter en Skyler, en de oprichter en schoolleider van Vivere. Vanuit haar passie voor toekomstgericht en inspirerend onderwijs richtte ze Vivere op. Barbara heeft als doel een school te creëren waar kinderen ervaringsgericht en zintuiglijk kunnen leren. Ze gebruikt hiervoor de principes uit het democratische onderwijs. Barbara combineert haar rol als schoolleider met een diepe interesse in kunstmatige intelligentie, waarbij ze bewust kiest voor een evenwichtige balans en het beperken van schermtijd. Vivere is in 2016 begonnen met zes kinderen en twee leerkrachten in een oud verzorgingshuis. Inmiddels is uitgegroeid tot een levendige leeromgeving waar ruim 100 kinderen dagelijks onderwijs ervaren.
Reactie plaatsen