Dé pabo voor ouders

Creëer het onderwijs dat jij voor je kind droomt. 

Van massaproductie naar persoonlijke aandacht.

Man beoordeelt verschillende dieren op hoe goed ze in een boom kunnen klimmen

Over de online studie

Zie je dat jouw kind andere dingen in zich heeft dan het huidige onderwijssysteem op focust? Met deze éénjarige online studie krijg je de tools en inzichten om het onderwijs thuis te verrijken. 

Ontdek hoe je de unieke talenten van je kind kunt koesteren en ze tegelijkertijd voorbereidt op de uitdagingen van morgen.Nu aanmelden

Een greep uit wat je zult leren:

  • Ontdek het optimale leerpad voor mijn unieke kind.
  • Navigeer met vertrouwen door het hedendaagse onderwijssysteem.
  • Praktische tools voor thuis: van leerstrategieën tot specifieke uitdagingen.
  • Persoonlijke groei: transformeer van ouder naar onderwijsprofessional.
  • Verbind met een gemeenschap van gelijkgestemde ouders en experts. Wij staan naast je. 

Jij hebt de sleutel om het volledige potentieel van je kind te ontsluiten.

Startdatum

Wanneer je wilt

Kosten

Eenmalig €2.999,- ex btw

Duur

1 jaar (flexibel in te delen)

1-3 uur per week

Locatie

Online platform

De online modules

Het huidige systeem

Je leert hoe het huidige systeem is ontstaan. We nemen je mee in hoe we onbewust door het systeem zijn gevormd, en wat het effect daarvan is op jou en op jouw kind(eren).


Een glimp van de toekomst

Je ontwikkelt een idee over welke vaardigheden nodig zijn om in de toekomst volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. En hoe je je kind daarbij kan ondersteunen.

Community

We bieden een plek voor gelijkgestemde ouders. Je kan met elkaar in gesprek, van elkaar leren en elkaar inspireren. Tips, tricks en ervaringen kunnen worden gedeeld.

Pedagogiek

Hoe ga je om met leerkuilen, emoties en weerstand tijdens het leren? Hoe zorg je voor een fijne en warme sfeer?
Wist je dat de relatie tussen kind en volwassenen dé sleutel is voor de leerbaarheid van een kind?


Ontketen het potentieel

Je gaat een grondig begrip krijgen van hoe een kind van nature leert. En hoe je dit als ouder het beste kunt ondersteunen. Zodat alles wat erin jouw kind zit, er ook uit gaat komen!


Andere kinderen & conflicten

Deze module over andere kinderen en in verhouding tot elkaar. We gaan het hebben over emoties, gelijkwaardigheid en conflictbemiddeling.


Leerstrategieën

Waar het reguliere onderwijs vooral één weg naar Rome onderwijst, zijn er in werkelijkheid wel 1.000 wegen naar Rome! Wij laten je zien welke andere wegen er zijn, zodat je er één zult vinden die bij jouw kind past.


Leerlijnen

Hoe zien de leerlijnen er nu precies uit? Wat moeten kinderen kennen en kunnen?Wat vinden we daar van?


Wat staat er niet in de leerlijnen, wat er wel in moet staan?

Eigen onderwijs ontwikkelen

Wie kent een kind beter dan de ouder? In deze module leer jij zelf onderwijs en (les)materiaal ontwikkelen voor jouw kind!

Echt maatwerk dus! Hier heeft een leerkracht nooit tijd voor, in een klas met 30 studenten.

Wanneer deze online studie écht voor jou is

Op maat democratisch onderwijs

Ontdek hoe je met de juiste interventies de leersituatie thuis transformeert.

Merk je dat de schoolmethode niet aansluit bij hoe jóuw kind leert? Ben je thuis veel met het schoolwerk van je kinderen bezig, wat spanningen oplevert? Verlang je naar diverse instructies en werkvormen in je 'ouderlijke rugzak', zodat je beter kan aansluiten bij je kind? Ontdek hoe je met de juiste interventies de leersituatie transformeert.

Bestuur Vivere Democratisch Onderwijs

Jij bent de geboren leraar voor je kind

Jij kent je kind het best. De school biedt een methode, maar thuis geef je de ervaring afgestemd op jouw kind. Leren gaat verder dan het klaslokaal; het is een voortdurende dans tussen jou, je kind en de school. Met deze opleiding versterk je jouw vaardigheden en leer je o.a. taal en rekenen te verweven in jullie dagelijkse leven.

Kinderen op een democratische basisschool

Je wilt jouw ouderschapsavontuur verrijken met onderwijstools

Stel je voor dat je het avontuur van het ouderschap instapt, gewapend met een schat aan onderwijstools, tips en tricks. Een investering in jezelf die je in staat stelt om de mogelijke negatieve effecten van het schoolsysteem thuis te herkennen en te neutraliseren. Zodat jouw kind altijd zichzelf kan blijven, onbelemmerd en authentiek.

Zelfsturend leren

Je geeft thuisonderwijs

Je hebt de moedige stap gezet om thuisonderwijs te geven, of je overweegt deze sprong te wagen. Je bent overtuigd van de kracht van persoonlijk onderwijs, maar vraagt je af: "Hoe pak ik dit effectief aan?" Deze opleiding is jouw kompas. We nemen je mee op een reis van de geschiedenis naar de toekomst van onderwijs, en bieden je de tools om zelf een onderwijsplan te ontwerpen dat perfect past bij jouw kind(eren). Al het zoekwerk, de leerkuilen en best practices zijn samengebracht in deze opleiding. Stap in de rol van onderwijsprofessional, maar dan op jouw unieke manier. Je bent niet alleen in deze reis; wij staan naast je.

Voordelen consent methode

Wanneer je diep van binnen voelt; kan het niet anders?

Diep van binnen voel je dat er meer is dan het traditionele onderwijs. Je wilt je kind niet alleen kennis bijbrengen, maar ook helpen hun passies, talenten en toekomstgerichte vaardigheden te ontdekken. Hoe begeleid je jouw kind in het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het volgen van hun hart? In deze opleiding leer je hoe je thuis een omgeving creëert die deze groei ondersteunt.

Zelf plannen op de democratische school

Als de schooldeuren sluiten...

Het moment dat je kind uit het schoolsysteem valt, voelt alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Je dagelijkse routine, je werk, alles staat op zijn kop. Je voelt je overweldigd en afhankelijk van externe professionals. Maar wat als jij de tools en kennis in handen had om zelf de regie te nemen? Met deze opleiding krijg je richting. Ook zetten wij onze ervaring met thuiszitters in, om samen de manier van onderwijs te vinden die wel past voor jouw kind. We are with you!

Leer de opleiders kennen

Wist je dat kinderen voorgeprogrammeerd zijn om te leren?
Barbara Poot - van den Bosch

Opleider Pabo voor ouders & oprichter Vivere

Als moeder van 6 kinderen weet ik als geen ander: one size fits nobody.
Marlies Scholte

Opleider Pabo voor ouders & bestuur Vivere

Leren door gewoon kind te zijn, op jouw tempo en jouw manier. Dát gun ik alle kinderen!
Christina Scholte

Opleider Pabo voor ouders & bestuur Vivere

20+

jaar ervaring

2.000+

kinderen in de opvang

250+

studenten persoonlijk begeleid
Consent onderwijs
€ 3500,-
€ 2.999,-

Nu aanmelden

Een eenjarige online studie die je een compleet andere kijk geeft op onderwijs. Wij bieden je tools, inspiratie en verbinding, zodat je snapt hoe je kind van nature leert en jij jouw kind zijn of haar potentieel kan ontketenen.

Start wanneer je wilt. 


Nu aanmelden

FAQ

Mijn kind gaat al naar school. Waarom zou ik als ouder deze pabo moeten volgen?

Wij kunnen wel 100 redenen bedenken waarom iedere ouder dit MOET weten! De belangrijkste is natuurlijk dat ons onderwijssysteem komt uit begin 1900. Het is gericht op reproductie van kennis. Dit sluit bij heel veel leerlingen totaal niet aan. Heel veel talent en interesses worden op deze manier genegeerd. Potentieel blijft liggen.
Tegelijkertijd is er nog iets veel groters aan de hand, namelijk onze samenleving verandert in rap tempo. Zonder dat we leerlingen hier op een adequate manier op voorbereiden. Het onderwijzen en opleiden van ONZE EIGEN kinderen hebben we uitbesteed aan de overheid, die dat binnen het instituut ‘school’ heeft vormgegeven. Wij zien dat het onderwijssysteem niet snel genoeg verandert, dus moeten ouders deze verantwoordelijkheid terug claimen.
En snel ook!

Wat is de studiebelasting van deze opleiding?

De totale studiebelasting kan verschillen van persoon tot persoon. We starten 1 oktober 2023. Iedere week komt er een les online. Hier kan je live bij zijn, of je kunt het op je gemak – in je eigen tijd en op je eigen tempo – bekijken als jij daar aan toe bent. We schatten in dat je ongeveer 1 tot 3 uur per week moet investeren om het in een jaar af te ronden.

Zitten er veel (huiswerk)opdrachten in de Pabo voor ouders?

Ja! Veel lessen hebben ook opdrachten erbij. De opdrachten hebben veel verschillende werkvormen. Alle opdrachten zijn zeer laagdrempelig uit te voeren. De opdrachten zijn bedoeld om de stof te verwerken en jouw kind beter te leren begrijpen.

Moet ik veel lezen?

De gehele opleiding is via videocontent te volgen zonder de boeken in te duiken. Belangrijke boeken zullen we in de opleiding (samengevat) bespreken en doornemen. Wel geven we tips over boeken een suggestie voor een boekenlijst.

Is alles verplicht?

Nee. Tijdens de opleiding is niets verplicht. Jij bepaalt zelf welke opdrachten je doet om meer verdieping op te zoeken. Wij gaan er namelijk vanuit dat jij nu ook al over je eigen unieke ervaring beschikt. Daardoor zal je het ene onderwerp misschien sneller behandelen dan het andere.

Krijg ik een certificaat / getuigschrift na afloop?

Jazeker! Uiteindelijk sluiten we de opleiding af met een eindopdracht. Zie deze eindopdracht als het inleveren van een portfolio met een bijbehorend reflectiegesprek. Hierin heb jij jouw reis beschreven, een onderwijsvisie ontwikkeld en plan van aanpak voor jouw kind(eren) gemaakt.

Ik heb hele specifieke vragen en mijn kind heeft specifieke behoefte. Is deze opleiding ook iets voor mij?

Jazeker! In de opleiding is er veel ruimte om ook eigen vragen in te brengen. Ook ga je meer te weten komen over bijvoorbeeld leerachterstanden, hoogbegaafdheid, dyslectie, ADHD, etc.

Ik ben geen ouder, is deze opleiding ook iets voor mij?

Jazeker! Hoewel we ons specifiek richten op ouders, zijn opa’s, oma’s, pleegouders, voogden, etc. van harte welkom! Voor de opleiding is het wel van belang dat je toegang hebt tot kinderen, omdat veel werkvormen opdrachten of observaties van kinderen betreft.

Ik ben onderwijsprofessional, is deze opleiding iets voor mij?

Jazeker! Hoewel we ons specifiek op ouders richten, zou deze opleiding ook een mooie aanvulling kunnen zijn voor leerkrachten of onderwijsassistenten die meer ervaringsgericht willen werken. Ook leer je zelf onderwijs maken: maatwerk dus, voor een specifieke student met een specifieke vraag of uitdaging. Super waardevol dus om te kunnen inzetten in jouw klas!

Moeten we ook stage lopen?

Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om ook een (mini)stage te lopen op Vivere. Je leert namelijk ook heel veel van het observeren van leerkrachten die op een bepaalde manier werken. Dit is geen verplicht onderdeel, maar optioneel voor degene die dit interessant vinden.

Zijn jullie aangesloten bij de pabo?

Nee, dat zijn wij niet! Wij noemen het zo om ouders een beeld te geven van wat we gaan doen. Wij hebben dit programma samengesteld op basis van onze eigen ontwikkelde methode van ervaringsgericht onderwijs. Nu geven we deze kennis en ervaring door naar ouders.

Ben ik na deze opleiding bevoegd om les te geven op een basisschool?

Nee, wij gebruiken de titel ‘pabo voor ouders’, als metafoor. We zijn geen officiële hbo instelling. Wel zijn we een erkende vernieuwende basisschool, kinderopvang en voortgezet onderwijs. In deze opleiding leren we ouders onderwijs te ontwerpen die aansluit bij hun kinderen. Je bent hierna dus in staat om zelf onderwijs te geven aan je kind.

Kan ik ook na 1 oktober 2023 nog instappen?

Er zitten een aantal voordelen aan om 1 oktober in te stappen. We starten dan als groep. Je hebt de mogelijkheid om live bij online lessen te zijn. Tijdens Q&A sessies kan je je eigen ervaringen inbrengen, die we vervolgens meenemen in het maakproces. En tot 1 oktober heb je een significant prijsvoordeel! Na 1 oktober gaat de prijs omhoog (we weten nog niet wat het gaat worden, maar waarschijnlijk tussen de € 2.500,- en € 4.000,-) en is de opleiding online beschikbaar. Dus ja, je kan na 1 oktober ook nog instappen.