Dé pabo voor ouders

Waar jouw kind de methode is.

Vivere Democratisch Onderwijs

Revolutionair programma...

Zie jij ook dat het huidige opvoed- en onderwijssysteem niet voorziet in de behoefte van jouw kind? En gaat langzaam de eigenheid, creativiteit en levenslust van jouw kind verloren? Of wil je dit juist voorkomen? 'De Pabo voor Ouders' is een revolutionair programma dat jou, als ouder, de tools en kennis biedt om de eerste en belangrijkste leerkracht van je kind te zijn. Het bestaat uit 42 lessen, verdeelt over 9 modules.Nu aanmelden

Een greep uit wat je zult leren:

 • Wetenschappelijke inzichten
  Het programma is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en bewezen onderwijsmethodieken. Elke les en elk materiaal is zorgvuldig geselecteerd om je de beste kans te geven om een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind te hebben.
 • Vernieuwende inzichten die getoetst zijn in de praktijk
  Dit programma breekt met traditionele onderwijsnormen en biedt vernieuwende inzichten die passen bij onze snel veranderende wereld. Bereid je kind voor op de toekomst met creatieve en flexibele onderwijsstrategieën.
 • Doen waarvoor je bedoeld bent
  Sluit je aan bij een ambitieuze groep ouders die geloven in een stressvrij, liefdevol en op ontwikkeling gericht onderwijs. Waarbij kinderen leren zichzelf te zijn en hun hart te volgen!
 • Direct resultaat
  Dit programma biedt direct toepasbare technieken en strategieën. Van het verbeteren van taalvaardigheden tot het stimuleren van zelfstandig spel; je ziet onmiddellijk resultaat in het dagelijks leven.

Jij bent de sleutel tot het potentieel van jouw kind!

De online modules

Module 1 - Het huidige systeem

Je leert hoe het huidige onderwijssysteem is ontstaan en hoe dit systeem onbewust vorm geeft aan jou en je kinderen, met een focus op het effect hiervan.


Module 2 -
Een glimp van de toekomst

Je ontwikkelt een idee over welke vaardigheden nodig zijn om in de toekomst volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. En hoe je je kind daarbij kan ondersteunen.


Module 3 -
Natuurwetten van het kind

Je leert hoe kinderen van nature leren en hoe ervaringen het neurale netwerk van een kind versterkt. Je leert een omgeving te scheppen die de intrinsieke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang stimuleert.


Module 4 - Didactiek

Waar het onderwijs vaak werkt met één vaste methode, zijn er in werkelijkheid zoveel leerstrategiën als dat er kinderen bestaan! Wij laten je zien welke andere manieren er zijn, zodat je er één zult vinden die bij jouw kind past.


Je krijgt kennis van de leerlijnen en kerndoelen? Wat moeten kinderen kennen en kunnen? Wat vinden we daar van?


Je leert zelf onderwijs en (les)materiaal ontwikkelen voor jouw kind!


Module 5 - Pedagogiek

Leer hoe je een ondersteunende en positieve (leer)omgeving opbouwt, waarbij je de emotionele en sociale ontwikkeling van je kind bevordert.


Module 6 - Van ouder naar professional

Leer jezelf en je vaardigheden als ouder te ontwikkelen tot een professional in opvoeding en onderwijs, met focus op persoonlijke ontwikkeling.


Module 7-
Speciale behoeften

Krijg kennis en tools om adequaat te reageren op speciale onderwijsbehoeften zoals hoogbegaafdheid, ADHD, en dyslexie.


Module 8  -
Stage (optioneel)

Loop stage op Vivere - your school of life en leer door mee te draaien, te observeren en lessen of activiteiten vorm te geven.


Ontvang feedback en groei!


Module 9 - Eindopdracht

Integreer al je kennis en vaardigheden in een persoonlijke eindopdracht die jouw visie op onderwijs en de ontwikkeling van je kind(eren) weergeeft.


School zou leuk moeten zijn en de levenslust van een kind moeten opwekken..

Op maat democratisch onderwijs

Niet formeel leren achter tafels en stoelen, maar levensecht leren waarbij alle zintuigen betrokken worden.

Bestuur Vivere Democratisch Onderwijs

Niet luisteren en gehoorzamen, maar verbinden en elkaar echt ontmoeten.

Kinderen op een democratische basisschool

Niet door de juf of meester bepaalt, maar met het kind geco-creëert.

Zelfsturend leren

Niet extrinsiek motiveren; je moet dit en nu gaan we dat! Maar intrinsiek, vanuit het kind en de wil van het kind.

Voordelen consent methode

Geen haast, druk of stress, maar de tijd hebben, ontspannen en vanuit flow.

Zelf plannen op de democratische school

Work with the force of nature, rather then against it!

Leer de opleiders kennen

Wist je dat kinderen voorgeprogrammeerd zijn om te leren?
Barbara Poot - van den Bosch

Schoolleider & Oprichter van Vivere - your school of life

Als moeder van 6 kinderen weet ik als geen ander: one size fits nobody.
Marlies Scholte

Bestuurder Vivere en oprichter van kinderopvang Eiland Marlyne

Leren door gewoon kind te zijn, op jouw tempo en jouw manier. Dát gun ik alle kinderen!
Christina Scholte

Bestuurder Vivere en oprichter van kinderopvang Eiland Marlyne

20+

jaar ervaring

2.000+

kinderen in de opvang

250+

studenten persoonlijk begeleid

Je wilt dat je kinderen gelukkig zijn en uitgroeien tot volwassenen die volwaardig aan de maatschappij deelnemen. Zonder dat hun eigenheid, creativiteit en levenslust verloren gaat.

Consent onderwijs
€ 3500,-
Tijdelijk € 1.999,- ex btw

Nu aanmelden

Ontdek een wereld waar onderwijs synoniem staat voor groei, inspiratie en verbinding. Ons programma biedt je niet alleen de tools, maar opent ook een venster naar hoe jouw kind op een natuurlijke wijze leert. Samen ontsluiten we het ware potentieel van jouw kind, gewapend met kennis en inzicht die je nergens anders vindt.
Neem de stap vandaag nog. Laat ons samen de toekomst van jouw kind vormgeven.

Nu aanmelden

Wanneer dit programma echt voor jou is

Op maat democratisch onderwijs

Ontdek hoe je met de juiste interventies de leersituatie thuis transformeert.

Merk je dat de schoolmethode niet aansluit bij hoe jóuw kind leert? Ben je thuis veel met het schoolwerk van je kinderen bezig, wat spanningen oplevert? Verlang je naar diverse instructies en werkvormen in je 'ouderlijke rugzak', zodat je beter kan aansluiten bij je kind? Ontdek hoe je met de juiste interventies de leersituatie transformeert.

Bestuur Vivere Democratisch Onderwijs

Jij bent de geboren leraar voor je kind

Jij kent je kind het best. De school biedt een methode, maar thuis geef je de ervaring afgestemd op jouw kind. Leren gaat verder dan het klaslokaal; het is een voortdurende dans tussen jou, je kind en de school. Met dit programma versterk je jouw vaardigheden en leer je o.a. taal en rekenen te verweven in jullie dagelijkse leven.

Kinderen op een democratische basisschool

Je wilt jouw ouderschapsavontuur verrijken met onderwijstools

Stel je voor dat je het avontuur van het ouderschap instapt, gewapend met een schat aan onderwijstools, tips en tricks. Een investering in jezelf die je in staat stelt om de mogelijke negatieve effecten van het schoolsysteem thuis te herkennen en te neutraliseren. Zodat jouw kind altijd zichzelf kan blijven, onbelemmerd en authentiek.

Zelfsturend leren

Je geeft thuisonderwijs

Je hebt de moedige stap gezet om thuisonderwijs te geven, of je overweegt deze sprong te wagen. Je bent overtuigd van de kracht van persoonlijk onderwijs, maar vraagt je af: "Hoe pak ik dit effectief aan?" Dit programma is jouw kompas. We nemen je mee op een reis van de geschiedenis naar de toekomst van onderwijs, en bieden je de tools om zelf een onderwijsplan te ontwerpen dat perfect past bij jouw kind(eren). Al het zoekwerk, de leerkuilen en best practices zijn samengebracht in dit programma. Stap in de rol van onderwijsprofessional, maar dan op jouw unieke manier. Je bent niet alleen in deze reis; wij staan naast je.

Voordelen consent methode

Wanneer je diep van binnen voelt; kan het niet anders?

Diep van binnen voel je dat er meer is dan het traditionele onderwijs. Je wilt je kind niet alleen kennis bijbrengen, maar ook helpen hun passies, talenten en toekomstgerichte vaardigheden te ontdekken. Hoe begeleid je jouw kind in het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het volgen van hun hart? In dit programma leer je hoe je thuis een omgeving creëert die deze groei ondersteunt.

Zelf plannen op de democratische school

Als de schooldeuren sluiten...

Het moment dat je kind uit het schoolsysteem valt, voelt alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Je dagelijkse routine, je werk, alles staat op zijn kop. Je voelt je overweldigd en afhankelijk van externe professionals. Maar wat als jij de tools en kennis in handen had om zelf de regie te nemen? Met dit programma krijg je richting. Ook zetten wij onze ervaring met thuiszitters in, om samen de manier van onderwijs te vinden die wel past voor jouw kind. We are with you!

Inhoud en opbouw programma

Introductie

Tijdens de introductie leer je de opleiders kennen en je mede deelnemers. We nemen je uitgebreid mee in de opbouw van het programma en wat je nodig hebt om goed voorbereidt aan de slag te gaan.

Module 1 - Het systeem

In deze module duiken we in de geschiedenis en de evolutie van het onderwijssysteem. Je leert over belangrijke figuren zoals Quetelet, Galton en Taylor en hoe hun ideeën de manier waarop kinderen worden onderwezen hebben gevormd. We bespreken concepten als het 'gemiddelde' en de invloed daarvan op de huidige onderwijspraktijken. Ook behandelen we hoe we "De Wiskundige Samenleving" hebben gecreëerd en komen concepten voorbij als "Hoger versus Lager" en "Standaardisatie". Deze inzichten zullen je helpen te begrijpen hoe onbewuste systemische invloeden jou en je kinderen vormen.

Module 2 - Een glimp van de toekomst

In deze module richten we ons op de vaardigheden die nodig zijn voor toekomstige generaties om succesvol te zijn in een snel veranderende wereld. We onderzoeken de impact van technologie en AI op toekomstige banen en bespreken welke vaardigheden jouw kinderen nodig hebben om zich aan te passen en te innoveren. Onderwerpen zijn: "Vaardigheden van de Toekomst", "Banen van de Toekomst", de "Impact van AI" en "De Mindset van de Toekomst". Je leert hoe je als ouder je kinderen kunt ondersteunen in hun ontwikkeling en voorbereiding op deze nieuwe uitdagingen.

Module 3 - De natuurwetten van het kind

Deze module gaat diep in op de aangeboren capaciteiten van kinderen voor leren en ontwikkeling. We bespreken hoe de vroege hersenontwikkeling werkt en hoe je deze kunt ondersteunen door middel van spel en interactie. Onderwerpen zijn: "Neurologie van het jonge kind", "Het belang van spel" en "Leerpotentieel maximaliseren". Door de natuurlijke nieuwsgierigheid van je kind te begrijpen en te stimuleren, kun je een rijke en motiverende leeromgeving creëren.

Module 4 - Didactiek

Deze module focust op het aanleren van effectieve onderwijsstrategieën en didactische methoden die passen bij de leerbehoeften van je kind. We onderzoeken verschillende leerstijlen en hoe je deze kunt toepassen om de educatieve ervaring thuis te optimaliseren. Onderwerpen zijn: "Leerlijnen en Kerndoelen", "Leerstrategieën", "Talenten en passies" en "Instructie en Werkvormen". Je leert ook hoe je een inspirerende leeromgeving creëert die creativiteit en ontdekking stimuleert, waardoor je kind op een natuurlijke en boeiende manier nieuwe kennis en vaardigheden kan verwerven.

Module 5 - Pedagogisch Handelen

Deze module verdiept zich in de kunst van het pedagogisch handelen en hoe je als ouder effectief kunt begeleiden en ondersteunen in de ontwikkeling van je kind. We bespreken technieken voor het omgaan met emoties, conflicten en de groepsdynamiek tussen kinderen. Onderwerpen zijn: "Het Gelukkige Kind", "De Coachende Basis Houding", en "Groepsdynamiek en Interactie". Door deze inzichten en vaardigheden te integreren in je dagelijkse interacties, leer je hoe je een veilige en positieve leeromgeving kunt creëren die zowel sociaal-emotionele als cognitieve groei bevordert.

Module 6 - Van Ouder naar Professional

Deze module helpt je transformeren van een ouder naar een educatieve professional in je eigen huis. Onderwerpen zijn: "Persoonlijke ontwikkeling als ouder", "Spiegelen en projectie in opvoeding" en "Coaching en feedback technieken". Deze module stelt je in staat je eigen onderwijs- en opvoedkundige vaardigheden te verfijnen en te professionaliseren.

Module 7 - Speciale Behoeften

In deze module richten we ons op kinderen met speciale educatieve behoeften zoals hoogbegaafdheid, ADHD, en dyslexie. We verkennen strategieën en benaderingen om elk kind te ondersteunen in zijn of haar unieke leerproces. Onderwerpen zijn: "Hoogbegaafdheid", "ADHD", en "Dyslexie". Door het begrijpen van deze bijzondere behoeften kun je als ouder beter inspelen op de uitdagingen en kansen die ze met zich meebrengen en een omgeving scheppen die inclusiviteit en gelijke onderwijskansen bevordert.

Module 8 - Stage (optioneel)

De stage module biedt praktische ervaring door je te laten observeren en deelnemen in een onderwijssetting. Je hebt de keuze uit verschillende vormen van stages, van observeren tot actief lesgeven. Opties zijn: "Meeloopstage", "Meeloopstage + activiteiten vormgeven", en "Leiding over de groep nemen". Deze hands-on ervaring is ontworpen om je pedagogische en didactische vaardigheden te versterken en je voor te bereiden op het effectief onderwijzen en begeleiden van je eigen kinderen.

Module 9 - Eindopdracht

De finale van het programma is de eindopdracht, waarin je jouw persoonlijke visie op onderwijs en de ontwikkeling van je kinderen samenbrengt in een creatief en reflectief project. Onderwerpen zijn: "Visie op onderwijs", "Visie op de toekomst", en "Persoonlijke Ontwikkeling". Deze opdracht geeft je de kans om alles wat je hebt geleerd te integreren en te presenteren, en biedt een diepgaande evaluatie van je groei van ouder naar (onderwijs)professional.


Veelgestelde vragen

Hoeveel tijd kost dit programma?

Het programma bestaat uit 42 lessen, verdeelt over 9 modules. Je kunt het programma volledig online in je eigen tempo volgen. De live momenten en stage zijn optioneel.

Krijg ik een certificaat / getuigschrift na afloop?

Jazeker! Uiteindelijk sluiten we de opleiding af met een eindopdracht. Zie deze eindopdracht als het inleveren van een portfolio met een bijbehorend reflectiegesprek. Hierin heb jij jouw reis beschreven, een onderwijsvisie ontwikkeld en plan van aanpak voor jouw kind(eren) gemaakt.

Ik heb hele specifieke vragen en mijn kind heeft specifieke behoefte. Is deze opleiding ook iets voor mij?

Jazeker! In de opleiding is er veel ruimte om ook eigen vragen in te brengen. Ook ga je meer te weten komen over bijvoorbeeld leerachterstanden, hoogbegaafdheid, dyslectie, ADHD, etc.

Ik ben geen ouder, is dit programma ook iets voor mij?

Jazeker! Hoewel we ons specifiek richten op ouders, zijn opa’s, oma’s, pleegouders, voogden, etc. van harte welkom! Voor dit programma is het wel van belang dat je toegang hebt tot kinderen.

Ik ben onderwijsprofessional, is dit programma iets voor mij?

Jazeker! Hoewel we ons specifiek op ouders richten, zou dit ook een mooie aanvulling kunnen zijn voor leerkrachten of onderwijsassistenten die meer ervaringsgericht willen werken. Ook leer je zelf onderwijs maken: maatwerk dus, voor een specifieke student met een specifieke vraag of uitdaging. Super waardevol dus om te kunnen inzetten in jouw klas!

Moeten we ook stage lopen?

Tijdens dit programma krijg je de mogelijkheid om ook een (mini)stage te lopen op Vivere. Je leert namelijk ook heel veel van het observeren van leerkrachten die op een bepaalde manier werken. Dit is geen verplicht onderdeel, maar optioneel voor degene die dit interessant vinden.

Zijn jullie aangesloten bij de pabo?

Nee, dat zijn wij niet! Wij noemen het zo om ouders een beeld te geven van wat we gaan doen. Wij hebben dit programma samengesteld op basis van onze eigen ontwikkelde methode van ervaringsgericht onderwijs. Nu geven we deze kennis en ervaring door naar ouders.

Ben ik na dit programma bevoegd om les te geven op een basisschool?

Nee, wij gebruiken de titel ‘pabo voor ouders’, als metafoor. We zijn geen officiële hbo instelling. Wel zijn we een erkende vernieuwende basisschool, kinderopvang en voortgezet onderwijs. In dit programma leren we ouders onderwijs te ontwerpen die aansluit bij hun kinderen. Je bent hierna dus in staat om zelf onderwijs te geven aan je kind.

Hoe lang houd ik toegang tot het programma?

Je hebt een jaar toegang tot het programma. Daarna krijg je de optie om tegen een meerprijs te verlengen.

Kan ik na aankoop meteen starten?

Ja, na aankoop krijg je meteen de inloggegevens en kan je beginnen met het programma.

Onderwijs vanuit rust, zekerheid en plezier. Waarbij ook de passies en talenten van jouw kind gezien, gehoord en ontwikkeld worden.