Vernieuwd beleid voeding bij Vivere!

Vanaf 1 januari jl. zitten wij met Vivere op een nieuwe locatie. Onze nieuwe medewerker Henk, die vanaf 1 december in dienst kwam, zet zich nu geheel in voor de ondersteuning van onze stafleden en kinderen. Zo maakt hij iedere dag heerlijke snacks en maaltijden. Sinds het laatste blog over onze catering is er weer een en ander veranderd. Het is tevens de hoogste tijd om ons beleid rondom voeding eens duidelijk op papier te zetten. Dus hierbij 

Inleiding

Bij IKC Vivere is het beleid aangaande eten & drinken een integraal onderdeel van de gehele visie. Hieronder staat beschreven wat die visie is, en wat dat in de praktijk voor jou en je kind betekent.

De visie op voeding staat ook beschreven in het pedagogisch beleidsplan BSO en het schoolplan.

In de kosten van de school en BSO is de catering gedurende de hele dag inbegrepen.

Visie op volwaardige voeding

Bij Vivere geloven wij dat de voeding die je gedurende de dag eet van invloed is op onder andere je energieniveau, je stemming en je concentratievermogen. Omdat kinderen dag in dag uit topprestaties leveren op het gebied van lichamelijke, geestelijke en emotionele groei, hebben zij daar maximale ondersteuning voor nodig door gezond te eten en drinken. Als school en BSO kan je daar een grote rol in spelen.

Wij baseren ons bij het maken van keuzes in voeding op het wetenschappelijke werk van dr. Weston A. Price. Dr. Price is een voorstander van volvette, volwaardige, verse, biologische en natuurlijke voeding. Wij proberen deze visie op voeding zo veel mogelijk door te voeren in het dagelijkse aanbod op het IKC.

Alle maaltijden zijn daarom vers bereid, met zoveel mogelijk biologisch(e) (-dynamische) ingrediënten en worden gezamenlijk genuttigd. Ons streven is om twee keer per week naast de koude lunch, ook een warme lunch aan te bieden.

Bijzondere eetvoorschriften

We houden graag rekening met verschillende eetvoorschriften, zolang het past binnen hetgeen we aanbieden. Zo kunnen kinderen die lactosevrij, tarwevrij, vegetarisch, halal of koosjer eten uitstekend aan hun trekken komen. Wij maken echter  geen op maat gemaakte maaltijden voor kinderen met een (zeer) specifiek dieet, zoals bijvoorbeeld vegan. Aangezien het voedingsbeleid van Vivere een integraal onderdeel is van de gehele visie, is het ook  niet toegestaan om kinderen hun eigen eten of drinken van thuis mee te laten nemen[1].

Wat eten en drinken we dan bij Vivere?

Vivere gebruikt zoveel mogelijk volvette, volwaardige en pure producten. Dit betekent bijvoorbeeld concreet dat wij:

  • geen magere melk(producten) bieden, maar de volle variant;
  • met echte boter werken in plaats van met margarine of plantaardige oliën;
  • zo min mogelijk bewerkte producten kopen: we maken het liever zelf;
  • liever spelt of rogge gebruiken dan tarwe;
  • geen witte suiker of rietsuiker gebruiken (dus ook geen zoet broodbeleg), maar wel incidenteel kokosbloesemsuiker of rauwe honing;
  • geen of zo min mogelijk GMO-producten gebruiken zoals soja of mais.

Wij serveren:

Drinken:

  • water (eventueel op smaak gebracht met citroen, sinasappel of munt);
  • lauwe thee.

Lunch:

  • regelmatig vers gemaakte (groenten)soep;
  • twee keer per week een warme maaltijd, bijvoorbeeld stamppot of pasta;
  • diverse soorten spelt (desem)brood, rogge crackers, beschuit;
  • keuze uit divers hartig broodbeleg zoals avocado, hummus, kaas, vleeswaren, pindakaas;
  • eventueel een salade;
  • afwisselend (koud(e)) kip, vlees, vis of eieren;
  • suikervrij toetje met bijvoorbeeld kwark of yoghurt.

Snacks (ochtend en middag):

Tijdens BSO tijd willen we zorgen dat de kinderen zich lekker kunnen ontspannen en eventueel genoeg energie hebben om te spelen. Wij zorgen dus dat er tijdens BSO tijden ook weer voldoende hapjes verzorgd zijn, zodat kinderen geen honger krijgen totdat zij worden opgehaald:

  • diverse soorten rauwe groente als komkommer, tomaatjes, paprika (zoveel mogelijk uit het seizoen);
  • diverse soorten fruit als banaan, appel, peer, mandarijnen (zoveel mogelijk uit het seizoen);
  • in de zomer: vers gemaakte groente / fruit smoothies;
  • diverse soorten kaas;
  • diverse soorten gedroogd fruit als dadels, vijgen, abrikozen;
  • als extraatje af en toe: vers gebakken koekjes of muffins (uiteraard zonder gewone suiker) en met bijzondere soorten meel als speltmeel, amandelmeel, chufameel of kokosmeel.

Verdeling van verantwoordelijkheid

Veel ouders zullen wellicht denken dat hun kinderen weinig van de bovengenoemde dingen zullen eten. Wij hanteren daarbij de adviezen van Ellyn Satter die prachtig zijn samengevat in het document (helaas alleen in het Engels): Feeding with love and good sense. Het komt erop neer dat wij zorgen voor gezond, lekker en gevarieerd eten en dat de kinderen zelf beslissen wat ze eten en hoeveel. We vertrouwen erop dat de kinderen zelf die dingen kiezen uit een gezond palet van opties die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling. Wij limiteren de kinderen dus ook niet in hun keuzes. Als zij een speciaal dieet volgen (vanwege geloof of overtuiging) verwachten wij dat zij hier zelf hun verantwoordelijkheid in nemen.  [2]

Betrek de kinderen bij het maken van gezonde en lekkere voeding!

Het is al mooi als kinderen gezamenlijk gezonde snacks en maaltijden gebruiken op school, maar het is natuurlijk nóg mooier als ze ook betrokken zijn bij het hele proces. Daarom organiseren wij regelmatig kookworkshops en stimuleren we de studenten om te helpen met inkopen, menu’s maken, voorbereidingen en eten maken.

Trakteren

Kinderen mogen op hun verjaardag trakteren. Wij verzoeken ouders dringend om gezonde traktaties mee te geven. Traktaties met reguliere suiker of zoetmiddelen worden niet in het IKC opgegeten, maar meegegeven aan de kinderen aan het einde van de dag, zodat ouders thuis kunnen beslissen wat ermee gebeurt.

(Zelfgemaakte) traktaties met volwaardige suikeralternatieven (honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, maple-/ahornsiroop etc.) worden in overleg wel geaccepteerd. Ouders kunnen dit bij twijfel van tevoren bespreken met een staflid. Traditionele eetbare traktaties zijn overigens niet verplicht, wij juichen ook van harte andere manieren toe om een verjaardag extra feestelijk te maken.

[1] Traktaties uiteraard uitgezonderd.

[2] De enige uitzondering hierin is een allergie die ernstige gevolgen kan hebben. In dat geval letten de stafleden en medewerkers extra op dat het kind deze producten niet gebruikt.